Pissebedden for Life - De Warmste Week

Spinicornis, de vereniging voor de studie van pissebedden in België, zal 24 uur lang pissebedden onder de microscoop bestuderen. Er zijn nog veel pissebedden uit oude onderzoeken die nooit bekeken werden. En aangezien we nog steeds heel weinig weten over de verspreiding van Belgische pissebedden, zal deze actie een grote hoeveelheid aan nieuwe kennis verzamelen over deze belangrijke diertjes.

"Iedereen weet min of meer hoe een pissebed er uit ziet, maar nagenoeg niemand weet er effectief ook iets over"

Iedereen weet min of meer hoe een pissebed er uit ziet, maar nagenoeg niemand weet er effectief ook iets over. Nochtans zien we ze vaak genoeg in onze tuin, kelder of balkon en zijn het de eerste beestjes waarmee kleine kinderen komen aandraven als ze beestjes gaan zoeken. Er gaan veel verhalen de ronde over hoe schadelijk ze wel niet zijn, maar niets is minder waar. Pissebedden zijn zelfs heel nuttig omdat ze dode bladeren en andere plantendelen eten en zo een cruciale rol vervullen in de voedselkringloop. Aan dat gebrek aan kennis wil Spinicornis, de Belgische pissebeddenwerkgroep, verandering brengen.

"De werkgroep sluit zich 24 uur lang op met microscopen om zoveel mogelijk pissebedden op naam te brengen"

Spinicornis reist heel het land af op zoek naar de 36 soorten pissebedden die België rijk is. Zo willen ze ontdekken waar de verschillende soorten voorkomen en waarom. Daarvoor verzamelen we veel beestjes die we dan bewaren en later op naam brengen. Maar er zijn nog heel veel beestjes uit oude museumcollecties en onderzoeksprojecten die nog geen naam gekregen hebben. Voor Music For Life wil Spinicornis daarom een 24-uren-marathon pissebedden determineren organiseren. De werkgroep sluit zich 24 uur lang op met microscopen om zoveel mogelijk pissebedden op naam te brengen. Zo kunnen we op korte termijn veel nieuwe kennis over deze diertjes in België verzamelen. Je kan deze actie steunen met een gift. Voor elke 10 eurocent zal Spinicornis een pissebed determineren tijdens hun actie. Met 10 euro kunnen er dan al gauw 100 pissebedden gedetermineerd worden, een schat aan nieuwe kennis over deze diertjes.

 "Je kan deze actie steunen met een gift. Voor elke 10 eurocent zal Spinicornis een pissebed determineren"

De gehele opbrengst van de actie zal geschonken worden aan BOS+ Vlaanderen en Natuurpunt zodat een betere bescherming van oude bossen gegarandeerd kan worden. Oude bossen zijn immers van cruciaal belang voor veel soorten en oud bos is vaak hun laatste toevluchtsoord.

Onze 24-uren-marathon zal doorgaan van 15/12 10u00 t.e.m. 16/12 10u00 in het gebouw van JNM in de Kortrijksepoortstraat 192, 9000 Gent. Spring gerust eens binnen tijdens onze actie!

Giften kunnen overgeschreven worden op rekeningnummer BE02 9733 5441 9240 of cash aan één van onze leden of in de JNM-winkel.

banner mfl 01

Afdrukken E-mail

© 2014-2018 - Spinicornis.be